Om bruggen te bouwen moet je verder kijken

“Vertrouwensman, voor contracten op maat en creatieve bijdrage in onderhandelingen”


Barnsteen advocatuur
Mr. J. (Jan) van Duijvendijk, advocaat
Steijnlaan 1
3743 CH Baarn

Tel +31 6 53 623 821
E-mail info@barnsteen-advocatuur.nl

Wie

In 1955 ben ik, Jan van Duijvendijk, in ’s-Gravenhage geboren. Ik ben gespecialiseerd in ontwikkelingsrecht (project- en gebiedsontwikkeling), bouwrecht, vastgoed in ruime zin, samenwerkingsverbanden, PPS-structuren en aanbestedingsrecht. Ik heb diepgaande kennis van de vele in dit veld voorkomende contracten. Ik schrijf alle denkbare contracten en samenwerkingsverbanden die betrekking hebben op vastgoed of de ontwikkeling daarvan.

CLIËNTEN EN WERKWIJZE
Mijn cliënten bevinden zich in het gehele land. Ik werk voor professionele vastgoedcliënten zoals commerciële projectontwikkelaars, woningcorporaties, beleggers, makelaars, zorginstellingen en gemeenten en zeker ook voor partijen die een incidenteel vastgoedproject hebben. Dat kunnen ook particulieren zijn. Voor mijn cliënten maak ik graag op maat geschreven contracten, zowel voor hun bijzondere, maar ook voor hun algemene situaties. Dat doe ik vaak met speciaal ontwikkelde, nieuwe clausules. Daarnaast schrijf ik modelcontracten en verbeter ik bestaande, modellen en algemene voorwaarden. Ik ben raadsman en vertrouwensman in de klassieke zin van het begrip advocaat. Ik sta mijn cliënten ook bij in onderhandelingen. Indien een partij een geschil heeft waar een gerede kans is dat het met creatief onderhandelen kan worden opgelost, wil en kan ik bijstaan. Barnsteen Advocatuur procedeert echter niet.

ERVARING
Sinds september 2015 werk ik als zelfstandig advocaat in Baarn, onder de naam Barnsteen Advocatuur. Eerdere functies: - advocaat en partner bij Lexence 2001 – 2015 - hoofd juridische zaken bij Strukton 1998 – 2001 - bedrijfsjurist bij Hollandse Beton Groep 1988 – 1998 - bedrijfsjurist bij NV Koninklijke Nederlandse Vliegtuigenfabriek Fokker 1986 – 1988 - advocaat bij Blackstone, Rueb en Van Boeschoten (thans De Brauw Blackstone Westbroek) 1983 - 1986

ACTIVITEITEN IN HET VAK
Ik ben Fellow Ontwikkelingsrecht aan de Amsterdam School of Real Estate (ASRE) en ben als docent verbonden aan de opleiding Projectontwikkeling van NEPROM (Vereniging van Nederlandse Projectontwikkeling Maatschappijen). Verder ben ik co-auteur van het door de NEPROM uitgegeven Handboek Projectontwikkeling. Als Redacteur Projectontwikkeling maak ik deel uit van de redactie van 'Vastgoedcontracten', het modellenboek van Uitgeverij Den Hollander. Ik ben lid van de Vereniging voor Bouwrecht-Advocaten (VBR-A) en heb Nederlands recht gestudeerd aan de Universiteit Leiden.

NRP
Barnsteen Advocatuur is partner van NRP,
Het PLATFORM VOOR RENOVATIE EN TRANSFORMATIE, Zie: http://www.nrp.nl/
Jan van Duijvendijk was lid van de Denktank van NRP van 2013 - 2019

Nieuwbouw, renovatie en transformatie

Nieuwbouw is relatief overzichtelijk, technisch en juridisch. Hoe anders is de renovatie of transformatie van een bestaand gebouw, waarvan men de verborgen technische gebreken niet kent? Denk aan diverse onzekerheden als wapening, constructieve zaken en verontreiniging (bodem, asbest). Waar liggen de leidingen, hoe is het met de slijtage? Simpele ouderwetse aannemingsovereenkomsten voldoen dan niet. Naast een alert optreden van de ontwerpende en uitvoerende partijen zijn geïntegreerde contractvormen nodig.

Tijdig, buiten de rechtszaal

Het grootste deel van de rechtspraktijk speelt zich af in de voorbereiding van een project. Niet in de rechtszaal. Dat betekent dat men Barnsteen Advocatuur beter tijdig, in een vroeg stadium van besprekingen kan inschakelen. Dan is de invloed van een goed advies nog groot en het rendement van een helder contract het best. Uiteraard kijken we goed naar de jurisprudentie en kennen we de theorie. Om buiten de rechtszaal te blijven moeten we aan het begin passende contracten maken voor de commerciële praktijk van samenwerkende partijen.

Contract als spoorboekje

Als iedereen zich aan de gemaakte afspraken houdt, alles in de juiste volgorde doet, volgens de overeengekomen planning waarover is nagedacht, dan is succes verzekerd. Meestal zijn er verschillende manieren om iets te doen. Echter: als je met z’n allen afspreekt om iets op een bepaalde manier te doen, dan moet je daar niet van afwijken. Het contract heeft in feite dezelfde functie als een bouwtekening. Het is een spoorboekje om steeds te kunnen zien wat men bij bepaalde omstandigheden moet doen. Niet om te kijken wat men had moeten doen als het al is misgegaan.

Lateraal denken en creativiteit

De juridische wereld en de procesadvocatuur, zelfs de rechterlijke macht, heeft de mond vol van de wonderen van ‘mediation’. Wat is het? In openheid de verschillende belangen van de betrokkenen beschouwen en tot een vrijwillige oplossing komen. Dat is als men nog geen ruzie heeft véél makkelijker. Waarom die technieken van mediation dan niet gebruiken bij de voorbereidende fasen van een project? Lateraal denken en creativiteit, daar gaat het om.

© 2020 Barnsteen advocatuur